De benodigdheden bij het kopen van een kitten? Lees meer:

Benodigdheden bij aanschaffen van een kitten

Wat zijn kittens toch schattig! Met zulke lieve pluizenbolletjes wil je toch het liefst de hele dag knuffelen en spelen? Bedenk wel dat je niet zomaar een kitten in huis kunt nemen, zonder dat je weet wat er nodig is voor de verzorging. Vind hier alle benodigdheden voor je kitten op een rijtje.

Speeltjes voor je kitten

Als je aan kittens denkt, denk je aan spelen. Kittens spelen graag en veel en halen daarbij de raarste capriolen uit. Het is dus handig om wat speeltjes in huis te halen. Wat jouw kitten leuk vindt is moeilijk te voorspellen. Sommige kittens houden van bijtspeeltjes, omdat ze daar lekker op kunnen kauwen. Andere kittens hebben het liefst een balletje aan een touwtje, om lekker tegenaan te slaan. Maar een beetje afwisseling kunnen de meeste wel waarderen. Let er wel op dat kittens nog snel kunnen schrikken. Een opwindbare nepmuis die door de kamer raast zal niet door ieder katje even enthousiast ontvangen worden!

De bank of de krabpaal?

Tja, katten hebben een klein nadeel: nagels. Ze houden die nagels graag scherp en gebruiken daar van alles en nog wat voor. Ze zetten hun klauwen in bomen, muren, vloerkleden, banken en dijen. Om te voorkomen dat je geliefde meubels (of dijen) aan gort gaan, is het aan te raden om een krabpaal in huis te halen. Krabpalen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een simpele paal, maar ook voor een paal met zitplankjes, gaten om doorheen te klimmen of zelfs kleine huisjes. Hierdoor kan de krabpaal niet alleen een geliefd object worden om de nagels aan te scherpen, maar ook om lekker in te luieren. Of dit bij jouw kitten ook het geval zal zijn is afwachten. Een kat kiest uiteindelijk zelf z’n lievelingsplekjes uit, of jij dat nu altijd even prettig vindt of niet…

Welke voeding is het best voor jouw kitten?

Heb je je kitten net mee naar huis genomen? Gun hem of haar dan de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen. Het helpt om gedurende die eerste periode niet te veel te experimenteren met voeding. Geef bij voorkeur de voeding die je kitten de eerste periode van z’n leven bij de fokker ook kreeg. Voor het katje is het prettig dat er in ieder geval iets herkenbaars is in de nieuwe omgeving. Het is verder aan te raden om bij het kiezen van de voeding te letten op de leeftijd van je kat. Er is bijvoorbeeld speciaal voer voor kittens te verkrijgen, waarin alle belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde groei zitten. Door dit voer te geven weet je zeker dat je katje niets te kort komt. Houd er wel rekening mee dat jonge katjes graag dingen uitproberen. Ze weet nog niet altijd wat eetbaar is en wat niet. En zo gauw ze gaan jagen is er kans dat ze opeens met een prooi zoals een kikker of muisje binnen komen lopen. Niet ieder baasje kan dat waarderen. Bedenk echter wel dat je kat het als cadeautje voor jou bedoelt. Het is dan wel smerig, maar tegelijk een heel lief gebaar.

Waar slaapt je kitten?

Je kitten zal in zijn nieuwe huis op zoek gaan naar een veilig plekje om te liggen en te slapen. Daarbij kun je hem of haar helpen door een kattenmand of -kussen te kopen en dat op een rustig plekje neer te leggen. Zet je katje er een paar keer op, zodat het nieuwe object goed verkend kan worden. Daarna is het afwachten of je kitten het net zo’n gezellig plekje vindt als jij. Dit merk je vanzelf. Wordt je kitten moe en begint het te gapen? Breng het dan ook naar z’n eigen plekje. Wil je het extra aangenaam maken? Zorg dan voor een stukje stof waarin de geur van de moeder van je kitten nog zit. Denk bijvoorbeeld aan een stukje van een doek uit het nest. De geur van mama zal je kitten rustig maken, waardoor de kans dat het rustig in slaap valt een stuk groter is.

De verzorging van je kitten

Katten kunnen flink ruien (verharen), tot wel een paar keer per jaar. Hoewel je kat prima z’n eigen vacht kan verzorgen, is het wel aan te raden om een goede borstel aan te schaffen. Let bij aanschaf op de lengte van de vacht van jouw huisdier. Een kat met een korte vacht hoeft in principe niet zo vaak geborsteld worden. Je kunt dit eventueel doen om de losse haren sneller kwijt te raken. Katten met lang haar hebben echter wel baat bij een flinke borstelbeurt, omdat je met de borstel klitten kunt verwijderen. Het is ook handig om alvast een nagelknippertje aan te schaffen. Zeker voor huiskatten die nooit buiten komen, is een krabpaal namelijk niet altijd voldoende om de nagels bij te houden. Als je jong begint met het bijknippen van de nageltjes, went je kat hier spelenderwijs aan. Is over een tijdje dan toch een echte knipbeurt nodig, dan zal dit een stuk makkelijker gaan omdat er al wat geoefend is. Een laatste verzorgingsproduct dat je kunt aanschaffen is een tandenborstel. Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Wanneer je je kitten nu alvast went aan het regelmatig poetsen van de tanden, zal hij of zij hier snel aan gewend zijn. Op deze manier blijft er naast de verzorging nog meer dan voldoende tijd over om samen te spelen en te knuffelen!

Plaats een Advertentie