Gezondheid van kittens

Waar op letten bij de aanschaf?
Let er bij de aanschaf van uw kitten op dat het katje levendig en speels is. Hij moet actief en vrolijk zijn, en er goed verzorgd uitzien. Uw kitten mag niet te mager zijn of een te bol buikje hebben. Kijk goed naar de oogjes en het neusje. De oogjes moeten helder en schoon zijn. Ze mogen niet te waterig zijn. Vuil aan het neusje en niezen kan wijzen op een besmetting met de niesziekte. Kijk in de oortjes of je zwart kunt zien, dit wijst op een besmetting met oormijt. De vacht moet glanzend en schoon zijn. Kijk ook na of de anus proper is. Een vuile poep kan wijzen op diarree, een wormenbesmetting of een mogelijke infectieziekte.

Inentingen Kittens
Infectieziekten vormen een grote bedreiging voor uw kat, zeker wanneer hij vrij naar buiten mag in een omgeving waar ook andere katten vertoeven. Daarom is het vaccineren van uw kat één van de belangrijkste maatregelen die u kunt ondernemen om uw kat gezond te houden.

Eén van de meest voorkomende infecties is de kattenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus. De ziekte ontwikkelt zich heel snel en heeft vaak een dodelijke afloop. Vooral kittens zijn er erg vatbaar voor, aangezien ze nog een zwak immuunsysteem hebben. De symptomen zijn hoge koorts, braken en diarree. De kat kan meestal maar moeizaam drinken.

Even besmettelijk maar gelukkig niet zo dodelijk is de niesziekte. De kat heeft hierbij last van tranende ogen en een lopende vieze neus. Hij zal ook herhaaldelijk niezen en hierbij soms ook slijm verliezen. Een kat met niesziekte moet zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld worden.

Buikvliesontsteking (FIP) is een besmettelijke virusziekte die via de slijmvliezen van de ene kat op de andere wordt overgedragen. De kat vermagert zienderogen, terwijl het vocht in zijn buik ophoopt. Veel volwassen katten die in grote groepen leven zijn drager van deze ziekte, maar hebben zelf immuniteit ontwikkelt. Ze kunnen de ziekte echter wel nog doorgeven aan andere katten. Vooral jonge katjes raken besmet.

Kattenaids (FIV) tast het immuunsysteem aan, waardoor uw kat veel vatbaarder is voor allerlei virussen en bacteriën. Het is vergelijkbaar met mensenaids, maar kan niet op de mens worden overgedragen. Deze ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. Sommige katten kunnen ook drager zijn zonder zelf ziektesymptomen te vertonen.

Op negen weken heeft een kitten nood aan zijn eerste inenting. Dit spuitje bevat een cocktail die beschermt tegen kattenziekte, niesziekte en leukemie. Op twaalf weken volgt een herhalingsinenting en kan uw kat ook ingeënt worden tegen hondsdolheid. Hondsdolheid is heel zeldzaam in onze streken en is enkel verplicht wanneer u met uw kat naar het buitenland wilt. Het wordt veroorzaakt door een krab- of bijtwonde van een drager van het virus, zoals een vos of besmette soortgenoot. Op zestien weken kan uw kat ingeënt worden tegen buikvliesontsteking, drie weken later volgt de herhalingsinenting. Om de zoveel jaar moet uw kat opnieuw gevaccineerd worden. Veel dierenartsen sturen zelf een herinnering per post zodat u weet welke vaccinatie noodzakelijk is. Wanneer uw kat in een pension zal verblijven of mee naar het buitenland gaat, dan moet u uw kat een maand op voorhand laten vaccineren. Veel vaccinaties treden pas na een maand in werking.

Ontwormen Kittens
Bijna alle kittens hebben wormen, ook wanneer de katjes er niet ziek uit zien. Kittens worden besmet via de baarmoeder, de moedermelk en via de bek wanneer ze door hun moeder gewassen worden. De larven die door deze wormen worden uitgescheiden, kunnen echter wel risicovol zijn voor de gezondheid van de mens. Vooral kinderen zijn er erg gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. De eerste keer kan bij de dierenarts gebeuren. Het ontwormingsmiddel wordt toegediend op basis van het gewicht van uw kat. Ontwormen kan gebeuren met een pasta die in de bek gespoten wordt, in tabletvorm of via een vloeistofpipet in de nek (deze beschermt ook meteen tegen vlooien). Kittens met vlooien zijn meestal ook besmet met lintworm. De aanwezigheid van lintworm kunt u nagaan door te zoeken achter kleine witte delen van de worm op de anus of de vacht van de kat. Deze lijken heel sterk op rijstkorrels.

Ontvlooien Kittens
Vlooien zijn kleine springende beestjes die in de vacht van de kat leven en heel wat leuk kunnen veroorzaken. De aanwezigheid van vlooien kunt u makkelijk nagaan door de vacht met een speciaal vlooienkammetje te doorpluizen. Kleine zwarte puntjes zijn vlooienuitwerpselen die ook op een besmetting duiden. Elke kat kan vlooien krijgen, dit heeft niets met hygiëne te maken. Er bestaan heel wat middeltjes tegen vlooien: sprays, een injectie, pillen, shampoo,… Het meest moderne middel is een vloeistof dat met een pipetje in de nek moet aangebracht worden.


Oormijt bij kittens

Heel wat jonge katjes hebben last van oormijt. Oormijt is te herkennen door zwart oorsmeer in het oor. Uw kat zal hier jeuk van ondervinden en vaak met zijn kop schudden of aan zijn oor krabben. Oormijt kan behandeld worden met een vloeistofpipet in de nek, oorzalf of een speciaal spoelingsmiddel. Soms moeten de oren ook speciaal gereinigd worden bij de dierenarts.

Plaats een Advertentie